петък, 26 декември 2008 г.

Биохимични тъканни (клетъчни) соли на д-р Шюслер

Какво представлява биохимичната система на лечение с тъканни (клетъчни) соли на д-р Шюслер

 

Според биохимичната теория на д-р Шюслер съществуват 12 основни минерални соли, които са от изключителна важност за нормалното функциониране на клетките на всеки жив организъм. Това са: калциев флуорид, калциев фосфат, калциев сулфат, железен сулфат, калиев хлорид, калиев фосфат, калиев сулфат, магнезиев сулфат, натриев хлорид, натриев фосфат, натриев сулфат, силициев диоксид. Ако има недостиг в организма на някоя от 12-те клетъчни (тъканни) соли, настъпват сериозни нарушения на клетъчната функция и на функцията на организма като цяло, проявяващи се външно под формата на най-различни заболявания. Според д-р Шюслер всички заболявания са непосредствен резултат от нарушение в баланса на една или повече от 12-те тъканни соли. Внасянето в организма на подходящата сол или комбинация от соли възстановява баланса и възвръща здравето. Времето показа, че биохимичната система на лечение на д-р Шюслер, свеждаща се единственно до възстановяване баланса на 12-те основни за организма соли, е изключително ефективна при лечението на широка гама от заболявания. Особеното в биохимичната терапия е, че неорганичните соли се прилагат в потенцирана форма като хомеопатични лекарства. Най-често се използват в потенция 6Х, а по-рядко в потенции 3Х, 12Х и 30Х. Потенцираните соли на д-р Шюслер са изключително безвредни, приложението им не може да доведе до предозиране и спокойно могат да се използват при деца и домашни любимци. Лечението със солите на д-р Шюслер може успешно да се съчетае и с всяко друго алопатично или хомеопатично лечение.

 
Какви заболявания могат да се лекуват с тъканните (клетъчните) соли на д-р Шюслер
 
По долу в азбучен ред са изброени по-основните патологични състояния, при които клетъчните соли на д-р Шюслер могат да окажат благоприятен терапевтичен ефект, приложени самостоятелно или като допълваща терапия (отнася се както за хора, така и за животни с аналогични проблеми):

 
абсцеси
акне 
анемични състояния
апатия
астма на нервна почва
ацидоза
бавно зарастващи рани
безсъние
болезнени менструални спазми
бронхит
втвърдяване на жлезите
възпаление на сливиците
възпаление на ушите
главоболие на нервна почва
грип 
депресия
диспепсия (лошо храносмилане)
едематозни състояния (задържане на вода в организма)
екзема
емфизем
ечемик на окото
жълтеница
забавен растеж при децата
заболяване на ставни връзки и сухожилия
заболявания на бял дроб и горни дихателни пътища;
изгаряне
катар
кашлица
кожни язви
колики
конвулсии
костни заболявания
мазна кожа
навяхване

напукана кожа
нарушение в растежа на косата
нарушено храносмилане
настинки
натрупване на тоскини и отрови в кръвта и в организма
невралгии
нервно изтощение
обилно потене на краката с неприятна миризма
обилно потене на тялото
отпадналост по време и след тежко боледуване
опечаленост
отлагане на урати в ставите
отслабване на паметта
периостит
понижен тонус
понижени съпротивителните сили на организма 
проблеми при поникване на зъби
проблеми със зъбния емайл
профилактично при всякакви инфекции 
псориазис
пясък в бъбреците
раздразнимост
разклатени зъби
разтройство във функциите на нервната с-ма 
разширени вени
рани 
рахит
ревматизъм
сенна хрема
септични състояния
спазми
стрес
суха люспеста кожа
схващане на мускулите
сълзене от очите
фарингит
фебрилни състояния
хемороиди
хронична диария
хронични ревматични подувания
хълцане
циреи
чернодробни проблеми  
чупливи нокти


Функции, афинитет, признаци на дефицит и показания на 12-те тъканни соли
 

Химическо наименование: Калциев флуорид  

Латинско наименование: Calcarea fluorica (Calc fluor)

Основна функция:тонизира и възстановява еластичността на тъканите. 

Афинитет: зъби, кости, съединителна тъкан (особенно връзки и сухожилия), кожа, еластични влакна на вени и жлези.

Признаци на дефицит: проблеми с кости и зъби, загуба на еластичност, разширени вени, разтягане и отпускане на коремната стена, хемороиди, провисване на матката, намаляване на еластичността на кожата, втвърдяване на жлезите.

Пациент, изпитващ дефицит на тази сол, се усложнява от суха топлина, студена храна и топли напитки. Такива пациенти обичат влажна топлина, разходка на студен въздух. Ако има секреция, то секретът е твърд и на бучки.

Показания: Хемороиди, разширени вени, екзема, напукана кожа, нарушена циркулация, периостит, разклатени зъби, проблеми с зъбния емайл, заболяване на връзки и сухожилия, емфизем, втвърдяване на жлезите.

 

Химическо наименование: Калциев фосфат 

Латинско наименование: Calcarea phosphorica (Calc phos)

Основна функция: подпомага процеса на храносмилане и асимилация, стимулира клетъчната регенерация (особенно в костите и зъбите)

Афинитет: кости, зъби, кръв, стомашни сокове, мукозни мембрани. 

Признаци на дефицит: Пациенти с дефицит на тази сол са чувствителни към промени във времето. Те се стремят да избягват влагата, предразположени са към анемия, схващане на мускулите и лесно се уморяват. При нараняване раните винаги се подуват и зачервяват. При наличие на инфекция секретът е млечнобял. Характерно за такива пациенти е, че са с тънки ръце и крака.

Показания: Общо възстановяване и тонизиране, нарушено храносмилане, ревматизъм, рахит, костни заболявания, проблеми при поникване на зъби, анемия (заедно с Ferr Phos), забавен растеж при децата.

 

Химическо наименование: Калциев сулфат 

Латинско наименование: Calcarea sulphuricum (Calc sulph) 

Основна функция: подпомага освобождаването на кръвта от отпадни продукти.

Афинитет: кръв, мукозни мембрани, кожа.

Признаци на дефицит: упорити кожни проблеми, при нараняване раните зарастват трудно и нерядко имат обилен назален секрет. Пациент с дефицит на тази сол не понася да се мокри. Когато има секрет, той е жълтеникав, на буци, с кървави нишки. 

Показания: Абсцеси, изгаряне, циреи, кожни язви, ечемик на окото, рани (заедно със Silica), за лечение на акне и катари (заедно с Kali Mur), профилактично при всякакви инфекции, за общо изчистване и детоксификация на организма.

 

Химическо наименование: Железен фосфат 

Латинско наименование: Ferrum phosphate (Ferr phos) 

Основна функция: пренася кислород (за оказване на първа помощ), подпомага контракцията на мускулите и равномерното кръвоснабдяване.

Афинитет: кръв 

Признаци на дефицит: Слабост в мускулите, склонност към кървене.Хора, изпитващи дефицит от тази сол, не понасят горещина, движението или вълнение. Обикновено имат треска и могат да бъдат уморени и анемични. Даването на Ferr Phos понижава треската. Такива хора обичат студен въздух, бавното движение и чести почивки. Имат румен цвят на кожата и сенки под очите.Те могат да имат зачервени очи или изпъкнали пулсиращи артирии по врата. Функцията на солта е свързана с пренасянето на кислород към мускулите и тяхното тонизиранe и поддържане обема на червените кръвни телца.

Показания: Анемия и вътрешни кръвоизливи, за засилване съпротивителните сили на организма в началото на всяко остро заболяване (особено при фебрилни състояния), навяхване, като допълваща терапия при всякакви ситуации.

 

Химическо наименование: Калиев хлорид 

Латинско наименование: Kali muriaticum (Kali mur)

Основна функция: подпомага съсирването на кръвта

Афинитет: мукозни мембрани, кожа, нервни клетки, мускули, кръв.

Признаци на дефицит: Дефицит от тази сол засилва симптомите на морска болест. Такива лица не понасят тлъста храна, вдишването на студен въздух или аромат на парфюм. При настинка секретът им е тънък и жилав. Те обичат топло време и лек масаж при наличие на болка. При наличие на секреция в резултат от инфекция секретът е сивкав, с еластична консистенция.

Показания: Хронични ревматични подувания, фарингит, възпаление на ушите, тонзилитис,заедно с Calc Phos - за общо възстановяване, заедно с Fer. Phos.- при фебрилни състояния, главоболие, абсцеси, кръвотечение, кашлица, настинки,бронхит, ечемик на окото, Calc.Sulph.за пречистване на кръвта и екземи в начална фаза.

 

Химическо наименование: Калиев фосфат 

Латинско наименование: Kali phosphoricum (Kali phos) 

Основна функция:подхраннва и тонизира нервните тъкани.

Афинитет: Нервна система: главен и гръбначен мозък, нервни клетки.

Признаци на дефицит: треска, парализи, язва на стомаха, сърдечни заболявания и септични състояния. Влошават се при шум. Често хората изпитващи дефицит, са депресирани и меланхолични и са предразположени към оплешивяване, дължащо се на нарушена кръвна циркулация в областта на главата. 

Показания: Емоционални проблеми:нервно изтощение, депресия, апатия, опечаленост, безсъние, главоболие, стрес, понижен тонус, раздразнимост, отслабване на паметта; заедно с Ferr. Phos:инфекции, септични състояния; заедно с Mag Phos:за възстановяване нормалната функция на нервната система, при пясък в бъбреците, невралгии, астма на нервна почва.

 

Химическо наименование: Калиев сулфат 

Латинско наименование: Kali sulphurica (Kali sulph) 

Основна функция:подхранва кожата

Афинитет: кожа, мукозни мембрани, гърло, бял дроб. 

Признаци на дефицит: изстиване на крайниците, топли вълни, местещи се болки в крайниците, жълто обложение на езика. Хора с дефицит изпитват клаустрофобия в малки затворени помещения:оплакват се, че става топло в помещението, като проблемът е по-силно изразен надвечер. Те не обичат топла храна и тютюневият дим ги дразни. Обичат изключително много свеж студен въздух. Такива хора могат да имат люспеща се кожа и кафяво-жълт оцветяване на кожата. Жълто-кафяви петна могат да се наблюдават навсякъде по кожата, но най-често се срещат по лицето.

Показания: При проблеми с бял дроб и горни дихателни пътища;мазна кожа, обилно потене, псориазис, чупливи нокти, в краен стадии на всякакви инфекции; заедно със Silica и Nat Mur за нормализиране растежа на косата.

 

Химическо наименование: Магнезиев фосфат 

Латинско наименование: Magnesium phosphorica (Mag phos)

Основна функция: релаксира нервната система

Афинитет: Нервна система (особено моторните нерви), сърце, мускули.

Признаци на дефицит: спазми и схващане на мускулите. Хора, изпитващи дефицит, се оплакват от студения въздух през нощта. Те не понасят да бъдът докосвани от други хора. Болките при тях настъпват светкавично. Индивиди с недостиг на Mag phos имат бледочервен до розов оттенък на кожата. По темперамент са нетърпеливи, много развълнувани, сприхави и прибързани.

Показания: Схващане на мускулите, спазми, невралгии, колики, конвулсии, болезнени менструални спазми, хълцане.

 

Химическо наименование: Натрев хлорид 

Латинско наименование: Natrum muriaticum (Nat mur) 

Основна функция: Поддържа водния баланс  

Афинитет: кръв, мукозни мембрани, междуклетъчни течности. 

Признаци на дефицит: Многобройни и разнообразни. Един от симптомите на дефицит е повишена потребност от трапезна сол. Хора с дефицит на Nat mur често настиват, имат слаби лакътни стави. Те могат да имат подпухнало лице, чувстват се уморени и сънливи и често повишават тон. Ако имат секреция, то тя е прозрачна и водниста. Обичат свеж въздух и къпане със студена вода. Харесва им да се потят и да бъдат навън при горещо и сухо време. Избягват умствени физически натоварвания сутрин и не обичат влажно и горещо време.Имат анемия, студени ръце и ходила. Когато имат болки, са продължителни и не минават лесно.

Показания: Едем, главоболие, хронична диария, сенна хрема, сълзене от очите, суха люспеста кожа.

 

Химическо наименование: Натриев фосфат 

Латинско наименование: Natrum phosphoricum (Nat phos) 

Основна функция: неутрализира киселините, подпомага елиминирането на уреята.

Афинитет: Черен дроб и жлъчен мехур.

Признаци на дефицит: Отлагане на урати в ставите, киселини в стомаха, ревматизъм и гуша. Високо ниво на холестерола може да бъде индикация за Nat phos дефицит. Дефицит от тази сол може да предизвиква болки по време на гръмотевични бури и менструални болки при жените в късния следобед. При наличие на секрет той е кремообразен с жълт цвят.Други симптоми на дефицит са пъпчивост на лицето, честа умора и нежелание за разходки на открито и потене, което може да има кисела миризма.

Показания: Ацидоза, жълтеница, диспепсия, чревни паразити, отлагане на урати в ставите.

 

Химическо наименование: Натриев сулфат 

Латинско наименование: Natrum sulphuricum (Nat sulph) 

Основна функция: елиминира излишната водата и отпадните продукти от тъканите и кръвта. 

Афинитет: междуклетъчни пространства, панкреас, черен дроб и жлъчен мехур, нервна система (особено автономната нервна система).

Признаци на дефицит: задържането на течности и отоци, предразположение към заболявания на черен дроб и жлъчка, високо ниво на уреа в кръвта Ако индивид с дефицит живее при влажен климат, ще се оплаква от болки в костите. Такива хора не обичат вода. Хора с изразен дефицит харесват сухо и топло време и престой на открито. При инфекция секретът винаги е жълто-зелен и често имат жълто-зелен оттенък на кожата. Те често изглеждат подпухнали, могат да имат жълт оттенък на очите и горчив вкус в устата и да действат мудно, сънливо.

Показания: Ревматични проблеми, грип; заедно с Cal Sulph - при чернодробни проблеми; заедно с Nat Mur - при едематозни състояния.

 

Химическо наименование: Силициев диоксид 

Латинско наименование: Silicea (Silica) 

Основна функция: спомага за елиминиране на токсините.

Афинитет: надкостница, стави, кожа, коса, 

Признаци на дефицит: обилно потене на краката с неприятна миризма, нокти с неравна повърхност и бели петна. Хора с дефицит се усложняват от студено. Те могат да бъдат много нервни преди буря. Не понасят движение през нощта. Такива хора обикновено са нервни, лесно раздразними и могат да имат треперене на ръцете и краката и са предразположени към туберкулоза, гуша и анална фистула и са много по-предразположени към хронични заболявания,отколкото към остри. По лицето може да има много бръчки и циреи. Недоимъкът на Silica не е единствената причина, която може да доведе до такива симптоми. Например бели петна под ноктите могат да се дължат на липса на калций, но в повечето случаи при липса на калции организмът се нуждае и от Silica. Секрецията е с остра отблъскваща миризма. Единственият естествен източнк на Silica са царевицата и овеса.

Показания: При всякакви наранявания и бавно зарастващи рани, при септични състояния, циреи, абсцеси, ечемик на окото, чупливи нокти, за нормализиране растежа на косата, обилно потене на краката с неприятна миризма (приемането на Silica води до изключително бързо подобрение на състоянието: неприятната миризма изчезва в рамките на 2 дни).

 Материалът е взет от сайта на Анхира

Няма коментари:

Публикуване на коментар